De geschiedenis van de schoorsteenveger
Vroeger werden vuren binnenshuis gestookt, waarbij de rook via verschillende kleine gaten in het dak het huis verliet. In dit artikel laten we je kort de geschiedenis van de schoorsteen, toch wel de basis voor elke dakdekker.
Vroeger werd het vuur in het midden van het huis gestookt zodat de gehele ruimte van een optimale hoeveelheid warmte kon genieten. Later werd het vuur aan een muur geplaatst waarbij de schoorsteen een opening was. Men ontdekte echter snel dat rook hierdoor niet optimaal weg raakte uit de omgeving.
Men ontwikkelde de schouw, die de rookgassen opving en afvoerde. Hieruit ontstond de schoorsteen zoals we ze nu kennen; de werking berust op twee principes. Het ene is dat warme lucht lichter is dan koude. Door boven het vuur een verticale kolom te plaatsen stijgt de opgewarmde lucht snel waarbij de rook zelf meegezogen wordt. Dit noemt men ’trek’. Het andere principe is dat als er wind over de schoorsteen waait, deze lucht aanzuigt volgens het principe van Bernoulli en de wet van Bernoulli.
De geschiedenis van de schoorsteenveger
Vroeger was de schoorsteenveger echt een fenomeen. Een schoorsteenveger is iemand die roet en as uit de schoorsteen verwijderd. Een schoorsteenveger zorgt er dus ook voor dat je veilig kunt stoken. In het Verenigd Koninkrijk is het beroep ontstaat. De meester nam zijn studenten mee en trainde ze om op schoorstenen en daken te klimmen. In Duitsland namen de meesters kinderen uit de ‘kinderhandel’ mee het dak op. In Italië, België en Frankrijk kozen ze voor jongens die goed konden klimmen. Op foto’s van vroeger, zoals hieronder, waren de schoorsteenvegers ook altijd helemaal zwart door de roet. Iets wat heden ten dagen een stuk is verminderd door het gebruik van diverse handige attributen.
De schoorsteenveger anno nu
Laat hierin duidelijk zijn dat Dakrenovatie Nederland niet alleen als schoorsteenveger oppereert, dit is slechts een onderdeel van ons aanbod. Schoorsteenvegers anno nu zijn voornamelijk bezig met onderhoud en het schoonmaken van schoorstenen. Hierbij moet ook veel rekening worden gehouden met diverse giftige stoffen waardoor de specialisten veel meer kennis van het vak moeten hebben. De standaard schoorsteen borstel is nog steeds in gebruik, samen met diverse moderne attributen (Zoals camera’s, schoonmaak apparaten en vacuüm apparaten). De meeste schoorsteenvegers maken de schoorsteen van onder schoon, om zo de verspreiding van stof tegen te gaan.