Gemiddeld zijn zo’n 9 van de 10 woonhuizen in Nederland bedekt met dakpannen. Dakpannen zijn dus in Nederland enorm populair en dat heeft natuurlijk zijn redenen. Dakpannen zijn in vergelijking met andere soorten dakbedekking niet duur. Tevens hebben ze een lange levensduur die kan oplopen tot bijn 80 jaar. In dit artikel geven we meer informatie over de geschiedenis van de dakpannen, de voordelen en de wijze waarop wij werken met dakpannen.

Voordelen van dakpannen

Waarom zou je eigenlijk voor dakpannen kiezen en niet voor ander materiaal? Eerder is al de goede prijs-kwaliteitverhouding aan bod geweest, maar dakpannen bieden meer voordelen. De 5 belangrijkste zijn:

  • lange levensduur
  • bestand tegen alle weersomstandigheden
  • makkelijk in onderhoud
  • brandveilig
  • snelle plaatsing

In het kort: Bij het leggen van nieuwe dakpannen op uw dak hoeft u als het goed is nooit meer ├ęcht om te kijken naar de dakbedekking.

De soorten dakpannen

Er zijn 2 bekende soorten dakpannen die op de Nederlandse daken pronken: betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Beide soorten dakpannen voldoen uitstekend aan hun taak: u en al uw bezittingen beschermen tegen alle weersinvloeden van het klimaat in Nederland. Wat zijn dan de verschillen tussen deze 2 dakpannen?

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen komen tot stand door beton in een mal te gieten en vervolgens te laten uitharden. De betonnen dakpannen kunnen vervolgens nog worden afgewerkt met een kleurcoating. Dit is zeker aan te raden, het oppervlak wordt dan namelijk gladder waardoor u uw dak langer alg- en mosvrij houdt. Kleurcoating bevordert niet alleen de levensduur van de dakpannen maar ook de uitstraling van uw woning. Deze kleurcoating is in een diversiteit aan kleuren mogelijk.

Waarom betonnen dakpannen?

Maatvast: Betonnen dakpannen zijn maatvast, wat wil zeggen dat ze niet uitzetten of krimpen bij diverse temperaturen. Een stabiele dakbedekking dus om u en uw bezittingen te beschermen. Betonnen dakpannen zijn tevens vrij zwaar, waardoor uw dak in de stormen die ons land vaak treffen beter bestand zijn tegen schade.

Financieel: U raadt het al; de kosten vallen flink mee. Hierdoor bespaart u veel geld uit als het op de kosten van enkel de pannen aankomt. Betonnen dakpannen zijn groter dan keramische dakpannen, waardoor ze sneller en eenvouder te plaatsen zijn.

Keramische dakpannen

Op hoge temperaturen wordt de klei gebakken tot een harde dakpan. Kiest u voor een keramische dakpan met een ingebakken glazuurlaag, dan zorgt u voor de langste levensduur. Ook werkt deze glazuurlaag erg goed beschermend tegen algen en mossen. Zo blijft het dak zo lang als mogelijk een plaatje om naar te kijken. En dat is fijn, toch?

Waarom keramische dakpannen?

Lange levensduur: Keramische dakpannen kunnen een levensduur tot wel 100 jaar bereiken. Deze lange levensduur komt vooral voor bij de glazuurde variant en goed onderhoud.

Minder gevoeling voor lekkages: Doordat keramische dakpannen makkelijker te leggen zijn op daken met veel verschillen, hoeken en onderbrekingen, is het de perfecte oplossing om zo goed als mogelijk lekkages te voorkomen.

Dakpannen vervangen

Veel huizen in Nederland hebben nog steeds de oude dakpannen liggen uit de jaren dat het huis is gebouwd. Vaak is dat al 40 tot 50 jaar en hebben de pannen zijn beste tijd gehad. Wij adviseren u dan ook graag over het vervangen van uw dakpannen, het renoveren van uw dak en het onderhoud van uw (oude) dakpannen. Dit zodat ik zorgeloos kunt genieten van uw woning en van uw fraaie en stevige dak.